Czas przygotowania, ponad godzinę, Rodzaj, słodkie
Wafle z masą kajmakową i orzechami
9 maja 2010SKŁADNIKI:
- paczka wafli tortowych
- puszka mleka zagęszczonego słodzonego
- orzechy – mogą być nerkowca, włoskie lub laskowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
- Puszkę z mlekiem wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą (puszka powinna być w całości zakryta). Gotujemy przez ok. 2 godziny.
- Orzechy kroimy na drobne kawałki.
- Po upływie wymaganego czasu odlewamy wrzątek i pozostawiamy puszkę w zimnej wodzie, aż do całkowitego ostygnięcia (Nie otwieramy gorącej puszki, grozi poparzeniem).
- Kiedy puszka jest już zimna, otwieramy ją i przekładamy zawartość do naczynia.
- Do masy dodajemy posiekane orzechy.
- Smarujemy wafle.
- Gotową posmarowaną paczkę przykrywamy deską do krojenia, obciążamy garnkiem wypełnionym wodą i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Kroimy w karo.
Sorry, the comment form is closed at this time.
pyszne wafelki:)pozdrawiam