Czas przygotowania, ponad godzinę, Rodzaj, słodkie

Wafle sezamowo-kajmakowe

31 lipca 2010

SKŁADNIKI:

  • paczka wafli tortowych
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • uprażone ziarna sezamu

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

  1. Puszkę z mlekiem wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą
    (puszka powinna być w całości zakryta).
    Gotujemy przez ok. 2 godziny
  2. Ziarna sezamu prażymy na gorącej patelni
  3. Po upływie wymaganego czasu odlewamy wrzątek i pozostawiamy puszkę
    w zimnej wodzie, aż do całkowitego
    ostygnięcia (Nie otwieramy gorącej puszki, grozi poparzeniem)
  4. Kiedy puszka jest już zimna, otwieramy ją i przekładamy zawartość do naczynia
  5. Do masy dodajemy uprażony sezam
  6. Smarujemy wafle
  7. Posmarowane wafle  odstawiamy na ok. 30 minut i obciążamy ciężkim przedmiotem
  8. Kroimy wafle.

Sorry, the comment form is closed at this time.