ponad godzinę, wytrawne

Roladki z wafli ziemniaczano – szpinakowe

29 marca 2012

Składniki

  • wafle (2 listki)
  • 3/4 kg ziemniaków
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko
  • sól, pieprz, wegeta

Przygotowanie
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. W tym czasie w osobnym garnku przygotowujemy szpinak (musi odparować). Doprawiamy czosnkiem, wegetą, pieprzem.
Na blacie rozkładamy wafle. Gorące ubite na puree ziemniaki rozsmarowujemy na waflu, tworząc ok.1,5 cm warstwę. Na ziemniaki kładziemy szpinak. Tak przygotowane wafle zwijamy jak roladę i dobrze dociskamy – pod wpływem ciepła z ziemniaków i szpinaku rolada zmięknie.
Roladę kroimy w plastry grubości 1,5 cm i panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na złoto-brązowy kolor. Podajemy z sosem czosnkowym

Smacznego!

Sorry, the comment form is closed at this time.