Składniki
- wafle – 2 listki
- dżem np. truskawkowy (bez kawałków owoców)
- orzechy nerkowca
Przygotowanie
Wafle smarujemy dżemem. Na wierzch kładziemy orzechy. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Wafle smarujemy dżemem. Na wierzch kładziemy orzechy. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Na patelnię wsypać cukier, dodać wodę i pomieszać. Powstały płyn zacznie wrzeć, przechodząc od białego syropu po złocisty. W trakcie karmelizowania się cukru, nie mieszać płynu. Gdy karmel się zezłoci i lekko ostygnie, dodajemy bakalie. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na waflu.
Składniki
Przygotowanie
Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórek kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.
W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.
Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w wiórkach.
Składniki
wafle (dwa listki)
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 36%
2 łyżki cukru pudru
150 g malin
tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie
Wafel rozkruszyć w blenderze. Powstały miał przesypać do szklanek (powinno wystarczyć na ok. 4 porcje). Maliny ułożyć warstwami, jedna obok drugiej. Połowę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Włożyć na maliny i wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W garnku na średnim ogniu zagotować drugą połowę śmietany. Odstawić z kuchenki i dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi do uzyskania gładkiej masy. Po ostudzeniu udekorować deser polewą,malinami i płatkami migdałowymi.
Składniki
masa karmelowa (gotowa, w puszce)
3 łyżki kakao
Przygotowanie
Wafle przekładamy masą karmelową. Na posmarowany masą wierzch sypiemy kakao (przesiewamy przez sitko).
Dziś propozycja na smaczny deser, który może stanowić idealne zakończenie nowoczesnego, eleganckiego przyjęcia. Lekkie wino deserowe w połączeniu z wafelkami z migdałową nutą na pewno długo pozostaną w pamięci gości.
Składniki
wafle
masa karmelowa (gotowa, w puszce)
płatki migdałowe (50 g)
Przygotowanie
Wafle przekładamy masą karmelową. Migdały prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wierzch wafli smarujemy masą i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Składniki
2 puszki masy kajmakowej (np. Bakalland)
2 opakowania suszonych śliwek (400 g)
Przygotowanie
Wafle przekładamy masą kajmakową. Śliwki kroimy w podłużne paski. Wierzch wafli smarujemy masą i układamy śliwki.
Smacznego
Pyszny lekki deser, bardzo szybki do przygotowania. Połączenie wafli z dżemem i bita śmietaną daje ciekawy efekt. Idealny deser do ogrodu, na przyjęcie lub na zakończenie obiadu. Polecam!
Składniki
wafle (jeden listek)
dżem owocowy (najlepszy o ciemnym kolorze)
bita śmietana
owoce/bakalie
Przygotowanie
Wafel rozkruszyć na miał w blenderze. Pucharki wypełnić dżemem (3 lub 4 łyżki). Wsypać miał waflowy. Udekorować bitą śmietaną i owocami/bakaliami.
Idealny wafelek! Z mocno mlecznym akcentem przełamanym bakaliami. W sam raz na popołudniowy deser. Polecam.
Składniki na mleczną masę:
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
170 g masła
szklanka pełnotłustego mleka w proszku
bakalie np. wiórki, orzechy
Dodatkowo:
masło orzechowe
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Po rozpuszczeniu cukru zdjąć z kuchenki, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec wrzucić bakalie.
Wafle położyć na desce, smarować na przemian masą mleczną i masłem orzechowym. Obciążyć deską i wstawić do lodówki aby stężała masa.
Smacznego