ponad godzinę, słodkie
Makaroniki waflowe
13 listopada 2011Składniki
- Wafle – pokrojone w drobne kawałki np. prostokąty, kwadraty
- 30 dkg łuskanych orzechów włoskich
- 20 dkg cukru pudru
- 4 białka
Przygotowanie
Połowę orzechów zemleć, a pozostałe posiekać. W misce ubić z białek pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypać cukier. Następnie postawić miskę na garnku z gorącą wodą i nadal ubijać zawartość miski, aż masa zgęstnieje. Postawić miskę na stole i nadal ubijać, aż masa ostygnie. Dodać do białek zmielone i posiekane orzechy. Rozsmarować masę białkowo-orzechową na małych (prostokątnych, kwadratowych lub o innych kształtach) waflach ułożonych w wyścielonych papierem do pieczenia formach do pieczenia. Piec makaroniki ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. Smacznego!
Sorry, the comment form is closed at this time.